Comisia Europeană și organizația Europa Nostra au premiat proiectele cu rezultate extraordinare din domeniul patrimonului, din 21 de țări. Printre cele 30 de proiecte desemnate câștigătoare, două sunt din România.
Este vorba despre ”Călăuzele Apelor” din Delta Dunării, care folosește lotca – barca pescărească tradițională – pentru a implica copiii din satele cu acces limitat la activăți culturale în activități tradiționale, specifice zonei. Tinerii participă la ateliere de construcție a bărcilor din lemn și dobândesc o perspectivă nouă privind valoarea patrimoniului și legătura dintre sustenabilitate și schimbări climatice. Astfel, copiii ajungă să se reconecteze cu resursele locale și să aprecieze mai mult diversitatea culturală și etnică.
”Via Transilvanica” este al doilea proiect câștigător, fiind vorba despre cel mai mare traseu de drumeții din România, cu o lungime de 1.400 de km. Acesta conectează situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și este o punte între tradițiile comunităților locale, care a consolidat identitatea culturală și gastronomică a acestor comunități.
Ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, este planficată pe 28 septembrie în Veneția.
Sursa: România Pozitivă