O inițiativă Ness Digital Engineering

Superputerea lor: faptele bune

A venit momentul să le mulțumim celor ce aleg zi de zi, să se dedice celorlalți.

Celor pentru care fiecare obstacol înseamnă un mod de a evolua.

Celor ce nu doar cred în schimbare în bine, ci ei o reprezintă.

A venit momentul să le mulțumim
Eroilor Urbani.

Partener

eroi urbani

01

Costin
Bleotu

O fire binevoitoare, vizionară și conectată, Costin Bleotu este președintele Banat IT. Fie că se implică voluntar sau nu, Costi lucrează cu diferite organizații sau instituții din oraș unde dezvoltă partea de date, platforme interne și tehnologii online, care ajută societatea civilă.

A creat site-ul Teatrului German Timișoara, platforma casacare-miplace.ro, site-ul Bienalei de Arhitectură și a concursului de proiecte, platforma care gestionează și permite organizarea Tururilor de Arhitectură din Timișoara, ytm.ro – o platforma care îi ajută pe elevi sau studenți să își găseasă programul universitar potrivit (până în acest moment au fost făcute 18.185 de teste de către tineri din toată țara), site-ul teatrului Basca din Timișoara și al programului cultural TM2021, platforma creativa.community (mapează comunitatea creativă din oraș), theresilient.community (cartează comunitatea locală – persoane, proiecte și organizații – din punct de vedere al rezilienței) biserici-inlemnite.ro (platforma care mapează bisericile de lemn din zona de Vest a țării),  sau platforma Oxigen pentru Timișoara care a reunit 14 organizații din oraș și prin intermediul căreia persoanele afectate de boala Covid-19 au solicitat concentratoare de oxigen la domiciliu.

02

Flavius
Ilioni

Flavius Ilioni Loga, este ​​asistent social, și s-a concentrat în ultimii ani pe integrarea refugiaților și pe realitatea complexă din jurul acestora din România. Crede în bunătatea oamenilor de a rămâne umani chiar și în perioade de criză și își îndeplinește misiunea asumată mânat de empatie, simț strategic, curaj și bunăvoință.

Flavius a fondat Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale – care acționează în educație, migrație și prevenirea traficului de persoane. Din 27 noiembrie 2020, în urma creșterii numărului de solicitanți de azil în Timișoara, Flavius ​​și echipa sa, sprijiniți de comunitățile locale, au dezvoltat un mecanism de sprijin umanitar care a asistat peste 8000 de migranți cu alimente, medicamente, haine, pături și saci de dormit, dar și acces la facilităţi de igienă la Casa LOGS, un centru comunitar din oraș.

03

Nușa
Cojocaru

Nușa Cojocaru este profesoară dedicată și mentor pentru echipa de robotică CSH de la Colegiul Național Pedagogic ,,Carmen Sylva” Timișoara. Pasiunea ei pentru robotică și educație se reflectă nu doar în zecile de proiecte pe care le-a inițiat sau coordonat, dar și în gândirea non-conformistă a elevilor implicați în acestea, în curajul lor de a visa și de a acționa. 

CSH, echipa liceenilor pasionați de robotică, îndrumată de doamna profesoară, numără peste 170 de elevi voluntari, 32 de instituții partenere, 21 de sponsori și 23 de alumni. S-a implicat în 56 de evenimente locale și naționale din domeniul robotică și tehnologie în anul 2021 și în 44 de evenimente în anul 2020. Cele mai importante proiecte locale organizate în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara au fost Secțiunea de robotică – Open Robotics Intelligent Grid, Winter Robotics Games, iar împreună cu Asociația A.I.C.I. a organizat Hackathon Nerd Pitch. 

04

Radu
Trifan

Radu Trifan este președintele Asociației Acasă în Banat și coordonator al proiectelor Color the Village și Țara Morilor de Apă. 

Prin proiectul Color the Village s-au renovat fațadele a peste 90 de case, majoritatea cu valoare de patrimoniu, din satele Eftimie Murgu (Caraș-Severin), Racovița (Timiș) și Ilidia (Caraș-Severin). În cadrul proiectului Țara Morilor de Apă au fost inventariate peste 250 de mori de apă din Banatul Montan și au fost renovate sau repuse în funcțiune 36 de mori de apă, lucru care le-a readus în atenția publicului și le-a redat valoarea turistică. 

Dar Acasă în Banat nu este doar despre patrimoniu și revigorarea turismului din această zonă a țării, Acasă în Banat este și despre oameni și viețile lor. Aproape 30 familii aflate în sărăcie extremă și pericol au acum o casă sigură și confortabilă în urma intervențiilor pe bază de voluntariat coordonate de Radu și echipa sa. 

05

Roxana
Damaschin

Roxana Damaschin-Țecu a înființat serviciul social UnLoc, cu misiunea de a ajuta în mod real persoanele adulte cu dizabilități să trăiască în comunitate. Opt persoane, care au trăit toată viața în orfelinate sau instituții rezidențiale segregate ale statului, beneficiază acum de consiliere psihologică și profesională, acompaniament pentru activități zilnice și sprijin adaptat nevoilor și dorințelor personale. Prin intermediul Echipei Mobile UnLoc_Aproape, alți opt oameni primesc servicii sociale la domiciliu, cu scopul de a preveni instituționalizarea lor. Peste 150 de persoane din instituții au fost informate corect despre dreptul lor de a trăi decent și liber în comunitate, tot datorită eforturilor echipei UnLoc.

În 2020, Roxana a pus pe picioare OilRight, o întreprindere socială care colectează uleiul alimentar uzat din Timișoara și îl transformă în lumânări decorative parfumate cu ajutorul celor patru persoane cu dizabilități angajate. În mai puțin de un an, la OilRight au fost strânse trei tone de ulei alimentar uzat, în special de la consumatorii casnici. 

06

Silvia
Fierăscu

Silvia Fierăscu este cadru didactic la Univesitatea de Vest din Timișoara și fondatoarea Social Fabrics Research Lab (FabLab). Este persoana care a introdus Știința Rețelelor în Timișoara și inspiră generații de studenți în domenii ”cutting edge” ale societății. 

Social Fabrics Research Lab, laborator de cercetare, dezvoltare și inovare în științele sociale, găzduiește peste 50 de studenți activi. Din fiecare cohortă implicată anual, majoritatea își găsesc job-uri în domeniu datorită experienței practice de lucru la FabLab sau a oportunităților oferite.

Lucrează în diverse proiecte internaționale, intersectoriale și interdisciplinare, și traduce probleme complexe în soluții analitice și software pentru dezvoltarea organizațională, managementul schimbării, o mai bună comunicare, bună guvernare, politici publice și impact social. A scris cartea ”Redefining State Capture”, în care investighează cazul capturării statului prin instituționalizarea rețelelor de corupție în achizițiile publice, și propune modele analitice pentru creșterea competitivității și îmbunătățirea practicilor de cheltuire și investire a banilor publici.

07

Virgil
Musta

Dr. Virgil Musta este şeful secţiei de boli infecțioase a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” din Timişoara. A fost persoana care încă de la începutul pandemiei a luptat pentru pacienții săi și a fost principala sursă de informare despre cum ne putem pregăti cât mai bine pentru a contracara efectele pandemiei. A inițiat mai multe proiecte inovative în sprijinul comunității, precum ”Pandemic Controller„, Spitalul din afara spitalului„ sau platforma Oxigen pentru Timișoara”.

Pe lângă activitatea de medic primar și cea de cadru universitar, doctorul Virgil Musta este cunoscut în Timișoara pentru munca neobosită în folosul comunității prin dezvoltarea și implementarea de proiecte de prevenție a diferitelor boli cronice. În urmă cu 24 de ani a înființat Fundația de Ajutor Profilaxis, din dorința de a sprijini persoanele aflate în dificultate și de a oferi servicii medico-sociale grupurilor defavorizate. 

Crede cu tărie că numai prin colaborare și doar împreună reușim să depășim momentele grele și să punem bazele unui viitor sănătos. 

nominalizați

Andrada Mazilu

Andrada Mazilu este învățătoare la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara, și este unul dintre oamenii pentru care munca a devenit vocaţie și motiv de bucurie. Organizează sesiuni de formare pentru cadre didactice, cluburi de lectură pentru copiii atât din mediul urban cât și rural, ateliere de învățare non-formală dar și acțiuni umanitare. Are peste 2.500 de ore de voluntariat în ultimii doi ani și a creat contexte de voluntariat pentru multe alte persoane din comunitate. 

în perioada 2020-2021 s-a implicat voluntar în acțiunile următoarelor comunități educaționale: inEDU, Proiectul Merito, SuperTeach, Aspire Teachers și în proiectele organizațiilor Academia Mămicilor din Timișoara, Revista ÎnBine, Asociația Sfera Timișoarei, Asociația Învățătorilor Bănățeni și Societatea Academică din România. A coordonat la nivel județean proiectul “Școli curate” unde, prin cercetare/lobby și activități de advocacy, a reușit să impacteze creșterea bugetului județean cu 7,7 milioane de euro pentru educație (burse pentru elevi, investiții în unitățile de învățământ și altele)

Angela Buzuloiu

La începutul crizei provocate de pandemia de Covid-19 din 2020, Angela Buzuloiu împreună cu soțul ei au început o campanie umanitară numită “Make the earth great again“. Concepul a fost simplu, timp de mai bine de două luni, au făcut cumpărături pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu, sau cele peste 65 de ani, fără a percepe costuri de transport. Din 2 oameni implicați proiectul a adunat o echipă de 25 de oameni în Timișoara. Dorința de implicare s-a extins rapid, iar în cele peste 70 de zile de livrări au fost 220 de voluntari implicați, care au făcut cumpărături pentru 4.600+ persoane vulnerabile, 4.000 de măști de protecție donate către 8 azile de bătrâni, alimente și medicamente donate pentru 540 de cazuri sociale, 28.000 ore de voluntariat, și 35.000+ alimente și medicamente livrate. 

Rareș Mară

Rareș Mară este co-fondator CleverEat, o platformă prin care localurile cu mâncare, supermarketurile și alte afaceri pot vinde surplusul de mâncare la un preț favorabil pentru noi. Conceptul lor ajută la reducerea risipei alimentare. Grupul de Facebook CleverEat numără peste7900 de persoane în comunitatea anti-risipă alimentară, 21 de localuri partenere care oferă meniurile rămase la final de zi la un preț redus, peste 3300 de meniuri salvate de la risipă și 960 de kg de mâncare salvate. 

Elisabeta Moldova

Elisabeta Moldova este co-președinte la Asociația Ceva de Spus, o asociație formată din persoane cu diferite dizabilități. Ea a petrecut 25 de ani în orfelinate și instituții pentru adulți cu dizabilități, unde a suferit abuzuri de nedescris. Astăzi, Eli este un om independent, care militează pentru drepturile persoanelor cu diferite dizabilități de a trăi în comunitate. Ajută alți foști colegi din instituții să pornească pe drumul ei, îi ghidează, îi sprijină și le este alături. Încă din 2012 este membră în conducerea Platformei Europene a Autoreprezentanților (EPSA). În 2017 a apărut cartea care prezintă, în ilustrații, povestea ei de viață. “Spune-mi Eli” este prima nuvelă grafică din România care îndrăznește să abordeze un subiect dur – al abandonului, izolării, abuzurilor și consecințelor acestora. Cartea ne introduce în lumea lui Eli – de fapt, în lumea a mii și mii de copii abandonați, deveniți, ulterior, adulți, majoritatea cu dizabilități. Elisabeta este implicată și în activitățile de reciclare a uleiului alimentar uzat de la OilRight și în reciclarea hainelor folosite care sunt tranformate în piese vestimentare inedite, de la ONEShirt.

Mihaela Vețan

Mihaela Vețan sprijină de ani buni micii agricultori din zona de Vest, susține agricultura sustenabilă și promovează echitatea socială. Organizația ASAT (Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești) pe care o conduce, a adus circa 5.000 de coșuri de legume sănătoase, crescute de producători locali, la peste 400 de persoane din Timișoara. Face voluntariat pentru susținerea activității Reciproc Cafe, un loc care promovează produse de la mici producători, produse certificare organic, produse Fair Trade și din economia socială. În plus, a organizat diferite acțiuni umanitare, prin care a venit în sprijinul unui număr de 120 de persoane fără adăpost din Timișoara. În 2021 a fondat Asociația Intersect, o întreprindere socială atestată prin care realizează activități și proiecte educaționale de reducere a risipei alimentare, dezvoltare durabilă și reducere a inegalităților sociale.

juriu

În călătoria noastră pentru a găsi și a le mulțumi Eroilor Urbani, îi avem alături de noi pe:

Andreea Oance

Jurnalist
West City Radio

Andreea Oance este jurnalistă la radioul local West City Radio din Timișoara și la ziarul de limbă germană din România (Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien/ADZ), part-time, și mamă de gemene fulltime. Îi place frumosul din oameni și îi admiră pe cei cu inițiative și idei. De aceea, prin munca ei, încearcă să le dea voce tuturor celor care au nevoie de ea și promovează cu mult entuziasm activități și proiecte. ”Se caută eroi urbani în Timișoara? Oameni cu impact pozitiv important pentru comunitate? Cum aș putea să lipsesc de la această căutare? Abia aștept să îi descopăr și să le facem, apoi, poveștile cunoscute!”

Adrian Faur

Specialist Marketing
Ness România

Adrian Mihai Faur este Marketing Specialist la Ness Timișoara, fost director și producător la Kiss FM Timișoara și Realizator Radio la Tananana și TV. Crede că prin comunicare și tehnologie putem lăsa în urma noastră o lume mai bună și mai fericită. Și crede că prin recunoașterea valorilor și a faptelor bune avem o șansă în plus să ne molipsim de bine… ”Sunt foarte emoționat, nerăbdător să citesc poveștile și recunoscător că mă aflu într-o asemenea companie.”

Daniela Chesaru

Fondator și Director Executiv
Fundația Comunitară Timișoara

Daniela Chesaru este membru fondator și director executiv al Fundației Comunitare Timișoara din august 2016, este de profesie filolog cu un master în studii europene și drepturile omului. Cu o experiență profesională de peste 12 ani în zona ONG și a dezvoltării societății civile, a coordonat proiecte în domeniul reconversiei profesionale și a formării profesionale a adulților iar în perioada 2010-2020 a fost voluntar în diverse organizații și proiecte, unde s-a implicat în acțiuni din domenii precum educație, mediu, protecția animalelor și în diverse cazuri umanitare.

Mihaela Sichim

Membru Consiliu Director, Fundația Comunitară Timișoara
Director adjunct, Atu Advertising

Mihaela Sichim este membru Consiliu Director al Fundației Comunitare Timișoara și director adjunct al agenției de publicitate Atu Advertising. Se consideră un om norocos ori de câte ori are ocazia să cunoască și să lucreze cu “eroi urbani”, ale căror povești de viață și de implicare în comunitate ar trebui să devină lecții și modele de urmat. Crede că modestia și dragostea pentru ceea ce fac sunt adesea numitorii comuni ai “eroilor”, valori care îi fac de cele mai multe ori să fie “invizibili”, dar să te simți în siguranță atunci când le simți prezența. ”Pentru aceste lucruri și multe altele merită să îi cunoaștem pe acești oameni, să îi ascultăm, să ne lăsăm inspirați de ei și să dăm mai departe.”

Olimpiu Porumb

Membru Consiliu Director Fundația Comunitară Timișoara
Global Account Manager la Flex

Deși adesea e implicat în acțiuni care vizează comunitatea, Olimpiu are grijă de relația comercială cu clienții unei multinaționale din Timișoara. Ceea ce încă îl motivează după aproape 20 de ani de activitate profesională sunt interacțiunea cu oamenii din diverse culturi și medii, și cum diferențele culturale pot fi transformate în conexiuni. Cu o experiența bogată în planificare și management de proiect, atunci când nu e implicat profesional, Olimpiu alege să ajute comunitatea, și este unul dintre organizatorii “Timotion – Timișoara se mișcă!” și a evenimentelor de alergare “Timișoara City Marathon” și “La Petrovaselo în vie”.

Roxana Morun

Jurnalist, TVR Timișoara

Roxana Morun este jurnalist la TVR Timișoara de peste 25 de ani. Nimic din munca unui om de televiziune nu îi este străin. A realizat numeroase reportaje, emisiuni pentru copii, tineri şi femei, dar mai ales emisiuni complexe, culturale şi de divertisment. Roxana se declară îndragostită de toate cele şapte arte şi iubeşte oamenii creativi. Natura a fost mereu pentru ea un loc de refugiu, în care se întoarce cu drag, pentru a reveni, mai apoi, în peisajul citadin, plină de energie. Îi place să descopere frumuseţile văzute şi nevăzute ale ţării, dar mai ales să îi cunoască pe oamenii care reușesc să facă lucruri inedite, să îi ajute pe cei din jurul lor sau să lupte pentru cauze în care cred.

Contact