Platforma de mediu pentru București finanțează 10 inițiative civice

Fiecare proiect care rezolvă o problemă de mediu a capitalei va primi o finanțare de maxim 15.000 de euro, pentru a transforma metropola într-una mai sustenabilă. Cele 10 idei care urmează să fie implentate au fost alese de bucureșteni, în cadrul proiectului „În ZONA TA” promovat de Fundația Comunitară București prin Platforma de mediu pentru București, cu susținerea ING Bank România.

  • Proiectul „Bucureștii Verzi și Noi” va transforma 800 de metri pătrați de spații verzi din zona Bucureștii Noi în pajiști perene cu arbuști autohtoni și sisteme de compostare.
  • Prin „Verde concret/e”, curtea interioară a Blocului Wilson, clădire simbol din București, va fi transformată de Grupul de Inițiativă Civică Wilson într-o grădină comunitară și spațiu destinat evenimentelor.
  • „Redăm grădina comunității”, proiect desfășurat de ConstantinIDE.I.civice, va transforma grădina blocului din Strada General Constantinide 1 și ghenele de colectare separată a deșeurilor într-un mediu sigur și frumos.
  • Ca parte a proiectului „Grădina Comunitară de la Muzeul Național al Hărților”, Clubul Clorofila, prin Asociația Alte Abilități – Other Abilities, va revitaliza grădina muzeului prin plantarea de plante native și flori sălbatice.
  •  

    Proiectul „Regenerare grădini urbane Bloc 11” din zona Bulevardului Ion Mihalache, desfășurat de Grupul de inițiativă Mihalache CIVIC, vizează regenerarea spațiilor verzi din jurul blocului prin plantarea de arbuști și flori și instalarea unor sisteme de irigare eficiente.

  • „Ia un loc la tine la bloc”, proiect desfășurat de Grupul de inițiativă Plevnei Civic, va transforma curtea interioară a blocului de pe Calea Plevnei 44 într-un hub comunitar verde, dedicat creșterii biodiversității și reciclării.
  • Prin proiectul „Grădina Revoluției”, Asociația Străzi pentru Oameni caută soluții de regenerare urbană pentru un spațiu neglijat, folosit ca parcare, din Piața Revoluției. În următoarele patru luni, inițiativa va mobiliza comunitatea locală, în colaborare cu o echipă de urbaniști, pentru a transforma acest loc într-un spațiu de socializare și relaxare, inclusiv pentru skateri.
  • „Grădina din Grădiniță” al Asociației Inovații Durabile Pentru Europa (Long-lasting Innovations For Europe LIFE) propune crearea unei grădini urbane pedagogice la Grădinița 232 din zona Theodor Pallady, unde copiii, părinții și cadrele didactice vor învăța despre educația ecologică și sustenabilitate. Grădina va deveni un spațiu activ de învățare și explorare pentru cei mici.
  • Proiectul „Panait Cerna Verde” desfășurat de Grupul de inițiativă Bloc M57 vizează reabilitarea grădinii blocului M57 din zona Nerva Traian prin plantarea de arbori, flori și alte plante diverse, cu implicarea activă a locatarilor în îngrijirea spațiului verde. Locatarii vor participa la curățarea și întreținerea grădinii sub îndrumarea specialiștilor.
  • Iar „Unirii la înălțime”, proiectul Grupului de inițiativă Acasă la Unirii, propune transformarea a trei spații neutilizate în grădini productive, alături de instalarea de panouri fotovoltaice pentru utilizarea energiei verzi. Comunitatea va fi implicată activ în promovarea spiritului ecologic și a reciprocității.

Sursa: România Pozitivă